Så læg dog det apparat FRA DIG!

Helt sikkert, jeg er en gammel reaktionær stodder:

Fik først mobiltelefon omkring årtusindeskiftet; og kun fordi min daværende chef insisterede på at kunne komme i kontakt med mig når jeg var på kursus.
Har fastforrentet obligationslån.
Har først for ganske nylig skiftet vores tyverisikrede fjernsyn ud med en fladskærm – en ældre brugt model vi fik af min svigerinde.
Har for nylig investeret i ny pladespiller – altså sådan en der kan afspille de der sorte plasticskiver. Hører stadig plader, både CD og LP – ikke noget ”streaming”.

Da jeg arbejdede hos Maersk tog jeg toget fra Farum til Østerport om morgenen og tilbage om eftermiddagen. Hver eneste morgen – uanset årstid – på turen fra Farum, nød jeg udsigten gennem Fiskebæk ud over Farum Sø. Og hver eneste eftermiddag nød jeg tilsvarende udsigten over ”Golfbanen” og Farum Sø når man kører fra Værløse. Ikke 2 dage er ens og hvert ”syn” er fantastisk!

En morgen da udsigten over søen var særlig smuk, kiggede jeg op da synet var passeret og iagttog de øvrige passagerer. Alle, undtagen en der sad og sov, gloede ned i deres ”smartphone” eller ”tablet”. ”For pokker de gik glip af noget der!” tænkte jeg.

Når man sådan tager toget uden at være udstyret med et elektrisk apparat, der kan stjæle ens opmærksomhed, er det oplagt at studere de andre trafikanter. Specielt ud- og indstigning er årsag til nogen dramatik. Især når folk forsøger at stige på toget med klap-/barnevogn eller cykel, samtidig med at de vedligeholder en samtale via deres apparat. Ikke ligefrem dødsmart; det er som om operationen foregår noget mere smidigt hvis man forholder sig konstruktivt til sine omgivelser og medtrafikanter. Smidigere og vi alle kommer hurtigere frem.

Her den anden dag var jeg med konen på skolen for at ”aflevere” den yngste – hun går i første klasse. Det var mørkt og koldt og vådt og jeg havde slet ikke hverken over- eller fodtøj på til det vejr. Nu er der kun ca 300m hen til skolen, så det er ikke noget stort problem. Men man vil gerne hurtigt hjem i den situation. På vej ud fra skolen gik vi bag en kvinde, som, meget optaget af sin ”smartphone”, gik ulideligt langsomt og ikke var til at komme udenom. Problemet løste sig imidlertid da vi kom ud på fortorvet, for da satte hun i løb. Hun skulle vel lige indstille sin ”løbeapp” eller ”playliste” eller noget til løbeturen hjem. Jeg tænkte at det radmagre spektakel skulle holde lidt igen med det løberi. Eller måske bare træde til side og få ordnet det der vigtige ”noget”.

For nylig var jeg på Bytorvet med mine teenagere. Hyggeligt, vi pjatter og driller og snakker om løst og fast. Der er ikke nogen der har deres ”phone” oppe af lommen. Jeg var kun med for hyggens skyld, ungerne skulle bruge deres gavekort. Her ser jeg en ung kvinde der går sammen med et barn, måske 5-6 år. Mor og datter? Moderen var dybt optaget af en telefonsamtale mens ungen rendte rundt på må og få. Jeg tænkte at hun skulle overveje at lægge apparatet fra sig og prøve at ”være sammen med” sit barn. Når jeg er på farten og telefonen ringer, overvejer jeg om det er vigtigt. Hvis ikke, bliver den ikke taget. Hvis det er vigtigt, kan man jo ringe igen og/eller lægge en besked.

Før jul var jeg til julefrokost med 7n. Altid en dejlig oplevelse med spændende mad og godt selskab. I 2013 stod Søs Fenger for underholdningen. Hun og en anden musiker spillede ”unplugged” og det var helt forrygende! Hun kan sgu synge og lave musik!! En lille ting undrede mig: Ca en trediedel af selskabet sad med deres ”mobiler” oppe som var de til afstemning på Landsmødet. De filmer nok tænkte jeg. Hvorfor mon? Det er ikke nok at man kan fortælle partneren at Søs Fenger optrådte, man skal også vise det. Fint nok, lyden er sikkert elendig, men er det nødvendigt? Det kan naturligvis også deles på Facebook, en lille video er der lidt mere imponatoreffekt i end blot skrive det som opdatering. Nå, men nu er der så 30-40 optagelser af den lille koncert.

Misforstå mig ikke. Jeg har intet imod smartphones og tables og den slags. Dødsmart når man lige skal finde den der butik. Eller afklare en eller anden diskussion. Checke op på vinen der serveres og lignende. Jeg synes bare generelt de tager for meget af menneskers opmærksomhed. Og omtanke.

Lur mig om ikke jeg alligevel en dag har sådan en lille håndholdt computer med en ”telefonapp”, så min chef kan komme i kontakt med mig når jeg er på Bytorvet med ungerne…

En tanke om “Så læg dog det apparat FRA DIG!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.